dinsdag 20 maart 2012

Dilemma: schoolfoto's

Ik sta voor een niet-kopen dilemma.

Er zijn namelijk schoolfoto's gemaakt op de school van de jongens.
De pasfoto: dat is duidelijk. Die kopen we niet. Ik vind de foto's die ik maak van de jongens leuker.

Maar de groepsfoto? Dat is een ander verhaal. Dat is toch Het Aandenken. En hoewel ik persoonlijk niet zoveel heb met Aandenkens, kan ik dat niet zonder meer opleggen aan mijn kinderen. Ik kan ook niet van ze verwachten dat ze nu het overzicht hebben of ze het later leuk vinden om te hebben.

Ik wordt persoonlijk ook niet heel blij van de manier van werken van schoolfotograven. Ik snap het wel, maar op de een of andere manier vind ik het idee dat een fotograaf die ik nooit ontmoet heb, de eigenaar is van het portret van Mijn Kind, niet sympathiek. Sterker nog, je kan het recht niet eens overnemen, alleen een velletje bestellen voor een bedrag waar we een hele dag van kunnen eten (en ja, ik weet dat een fotograaf echt geen vetpot verdient, het gaat me om de constructie).

Ik overweeg om tijdens een van de schoolfeesten te vragen of alle kinderen even bij elkaar willen komen voor een foto. Veel spontaner ook. Ik kan geloof ik niet heel hard wakker liggen van het idee van broodroof. Is het ook broodroof als ik zelf kleding maak ipv shop? Doe ik de bakker onrecht aan wanneer ik zelf brood bak? Mwa...

Ik heb trouwens talloze foto's van klasgenoten in actie. Die zijn veel leuker als aandenken dan met zijn allen op een kluitje en lachen maar.

Aan de andere kant: maak ik er op deze manier niet onnodig iets principieels van? Sla ik door? Of maakt het eigenlijk niet uit als het een principieel dingetje wordt? Wat vinden jullie?

5 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf met sommige dingen ook principieel dus ik kan daar niets van zeggen haha.

  Jij maakt zelf zulke mooie foto's en als dan alle klasgenootjes wel ergens een keer voorbij komen dan is dat misschien nog wel leuker. Dan heb je niet alleen de herinnering aan die klasgenoot maar ook aan hetgeen je samen aan het doen was op de foto.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Aandenken... mwah. Ik denk het niet. Niet meer. Vroeger misschien wel, ik denk dan aan zo'n jaren vijftig klasje met keurig gekamde haartjes en zondagse kleertjes aan voor De Foto. Misschien wel de enige foto van het hele jaar.
  Maar de kinderen van nu gaan de hele tijd op de foto. Ik fotografeer mijn kindjes iedere week wel een keer.
  Dus zo'n schoolfoto, ik zou 'm niet kopen. Tenzij hij heel superbijzonder leuk is of zo. En ik heb niet eens een niet-kopen voornemen.

  Oh, en dit natuurlijk: http://www.theminimalists.com/sentimental/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah kijk, het is iig niet zo dat ik volkomen debiel ben dat ik die foto's niet hoef. Fijn om te weten ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bestel hem altijd wel. Maar spontane foto's van van vroeger van mijn klas zijn veel leuker.

  Toch zie ik mijn oudere meiden vaak terugkijken naar hun oude klas ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat nou als je de foto scant of fotografeert?

  BeantwoordenVerwijderen