dinsdag 28 februari 2012

Make-up voor de mooie vrouw

Ik draag geen make-up. Ik vind het erg pijnlijk dat make-up nodig is geworden voor de vrouw om zich mooi of representatief of verzorgt te voelen. Ik heb makkelijk praten met mijn volle, zwarte wimpers en aanwezige wenkbrauwen, maar ook heb ik een vale teint, een onregelmatige huid en niet flatterende wallen. Wacht, laat ik dat anders stellen. Het is gewoon mijn teint, mijn huid en mijn wallen. Doordat mensen zich spiegelen aan een opgepoetst beeld in de media, komen er spontaan oordelende bijvoeglijke naamwoorden bij en dat is zo jammer.

Ik vind het heel verdrietig om te horen dat een vrouw zichzelf niet mooi vindt zonder make-up. Of dat ze zichzelf niet durft te tonen aan anderen zonder. Ik wil gewoon zeggen: je bént mooi. punt.

En tóch heb ik soms zin om te gaan spelen met eyeliner en een beetje kleur. Ik kan toveren met grimas en make-up (ja, echt!). Ik betrap me ook op de gedachte dat ik dan mooier zou zijn. Bah, zo diepgeworteld zit het dus! Soms voelt het of het niets uit maakt: of ik nu in het keurslijf van mooimakerij zit of in het keurslijf van 'weigeren in het keurslijf te zitten' zit (volgen jullie hem nog?).

Het was een bevrijding voor mezelf om te realiseren dat ik geen make-up nodig heb, maar nu voel ik me vastzitten in het bevrijdingsfront. Tijd voor een nieuwe revolutie, maar welke?

Wat vinden jullie van make-uploze vrouwen? Zou je er zelf een kunnen zijn?

12 opmerkingen:

 1. Het enige wat ik elke ochtend doe is met oogpotlood een lijntje onder mijn ogen zetten. Maar dat is zo dun dat het in de loop van de dag gewoon verdwijnt (ik hoef er 's avonds niets af te halen namelijk).
  Ik vind het bij anderen vaak wel mooi hoor, maar ik heb er geen gevoel voor. Zie er uit als een clown, tenminste zo voelt het dan. Dus ja, ik ben ook helemaal naturel, en dan vind ik wel prima (en manlief klaagt ook niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik geen make-up. Zou het verschrikkelijk vinden om niet zonder make up de deur uit te kunnen. Kan er me ook weinig bij voorstellen.
  Soms vraag ik me af 'zou ik er ook aan mee moeten doen? Misschien hoort het wel? Maar nee, ik vind het niet leuk om te doen, wil er de tijd niet voor maken. En al helemaal niet altijd....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zo wit, mijn wimpers ook, mijn wenkbrauwen... Dus in drie minuten teken ik wenkbrauwen wat bij, krul en verf de wimpers en doe roze lippenstift op, om het de rest van de dag niet meer bij te werken :) Maar als ik het niet doe vragen mensen of ik ziek ben, of slecht geslapen heb. Och ja, de oude egyptenaren deden het ook al, wimpers verven. en dingen met ehmmm giftig wit poeder.

  Maar ik loop ook makkelijk een dag zonder, het ligt eraan hoe het loopt.

  Ik zou wel graag grotere borsten willen. Van een kleine b naar een volle c. Serieus. Ik heb zelfs gekeken naar een operatie. Maar dan altijd besef ik dat het WAANZIN is. Echt, achterlijk. Maar ja, zo diep zit het dus ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het eigenlijk wel leuk om te doen, maar doe het niet vanwege het maatschappelijke statement. Moeilijk mens ben ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nooit make up op. Vroeger nog wel naar feestjes, maar kwam pas wat ingedroogde mascara tegen en heb het toen toch maar allemaal weg gegooid. Ook de zoektocht naar een NIET push-up/vergrotende BH in mijn bescheiden maat is moeilijk. Kennelijk moet je grote borsten willen in deze maatschappij. Dus tegenwoordig ben ik zonder make up, en zonder BH. Toch maar eens op jacht naar geitenwollen sokken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik daag wel make-up... het is maar een beetje en de meeste mensen zien het niet eens. Laatst kreeg ik een opmerking te horen van een man dat hij het mooi vond dat ik nooit make-up draag. Haha, heb ik dat toch natuurlijk gedaan. Ook kan ik prima zonder make-up de deur uit gaan. Vooral in vakanties heb ik geen zin om nog mooier te maken en vind ik het al snel goed als ik me gewassen heb en mijn tanden heb gepoetst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik geen make up, ook nooit gedaan. Ik ben opgevoed met het principe van onvoorwaardelijke liefde en toen ik een jaar of 16 was en mijn vriendinnen zich gingen opmaken "voor de jongens" heb ik mij voorgenomen om dat nooooooooit te doen. Gelukkig toch aan de man gekomen......Draag dus geen make up, draag altijd lekkere comfortabele schoenen, verf m'n haar niet, doe niet met de mode mee (doe lekker aan wat ik zelf leuk vind/wat er in m'n kast hangt) enne..... draag ook geitenwollensokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik draag zelden make-up, vergeet het vaak, of geen tijd, ik ben meestal al blij dat ik proper gewassen geraak, haar een beetje in de plooi en propere kleren aanheb die lekker zitten, de kindjes op tijd op school, de ontbijtafel een beetje ontruimd en ik op tijd op mijn werk. als ik naar een feestje ga, probeer ik het wel eens te doen, maar het is al jaren hetzelfde, zeer naturel, en het maakt me wel degelijk mooier, goed voor mij zelfvertrouwen op zo'n feestjes, ik doe niet mee aan vervaldata van make-up

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @hils, oeh.. dat bevallig maken voor jongens, daar houd ik echt niet van.

  @Liesje, maar wat is 'mooier' (ik betrap mezelf op dezelfde gedachte hoor)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik droeg make-up, maar ben ermee gestopt. Ik word eigenlijk alleen maar zekerder naarmate ik ouder word, de angst niet te voldoen aan een ideaal dooft. Ik weet niet of ik me mooier voel dan toen ik 16 was, of mijn eigenwaarde meer aan andere dingen ontleen... misschien beide.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik draag geen make-up, nooit gedaan. Waarom? Het is er gewoon nooit van gekomen om er mee te beginnen. En als 12-jarige heb ik een trauma opgelopen van vriendinnetjes die me pestten omdat ze er van overtuigd waren dat ik mascara op had. Was echt niet zo, ik had blijkbaar gewoon mooie wimpers die dag. Al zou ik het willen, mascara lukt niet met mijn bril, levert een heleboel streepjes op de glazen. :-)
  Maar ik ben er nu wel blij mee, als ik zie hoeveel tijd mijn moeder en zus altijd in de badkamer doorbrengen voor ze ergens heen kunnen. En ja, m'n zus kijkt op me neer omdat ik geen laag op m'n gezicht leg, niet naar de zonnebank ga en "maar" 1 rek en 1 lade kleding heb ipv 5 rekken, 4 planken en 3 lades.
  So what, ik ben tenminste niet afhankelijk van al die spullen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zonder make-up.... Ik geloof dat ik toch niet durf... Ik krijg zonder make-up ook altijd de vraag of ik ziek ben of slecht geslapen heb. Als ik thuis ben maakt het mij niets uit, loop ook zo de buurt rond zonder make-up, maar zodra ik ergens naar toe moet gaat de make-up op.
  Het zet me wel aan het denken, heb ik het wel echt nodig? Mijn man zegt altijd dat ik zonder make-up ook mooi ben haha!

  BeantwoordenVerwijderen