donderdag 9 februari 2012

Waarom niets kopen?

De redenen liggen eigenlijk enorm voor de hand, maar toch consumeren we allemaal massaal. Een beetje bewustzijn van de redenen kan daarom denk ik geen kwaad.

Groennnnnnn
Als allereerste verkleint het je ecologische voetafdruk enorm. Er is een trend ontstaan van ecologische producten: biologisch, gerecycled, goede doelen steunend... Echt prachtige initiatieven, maar tegelijkertijd is het ook een soort schijngeruststelling: Het is groen, dus het is OK. Maar eigenlijk is niets kopen nog veel beter voor het milieu. Ook ecogadgets moeten geproduceerd worden. We vertrouwen erop dat dit zo verantwoord mogelijk gebeurt, maar dat betekent niet dat het niet belastend is. Alleen dat het minder belastend is. De producten worden daarbij ook nog verpakt (ok, een ecoverpakking) en getransporteerd). Dus tenzij je wilgenteenmanden koopt die iemand thuis gemaakt heeft van zijn eigen wilgenboom die niet bemest wordt, is ook het kopen ecoproducten een vergroting van je ecologische voetafdruk.

Katsjing
Het bespaart heel veel geld. Zelfs als dat betekent dat je er meer tijd aan kwijt bent en je dat verrekend met je uurloon die je van je baas krijgt.
Waarschijnlijk ben je overigens uiteindelijk minder tijd kwijt omdat je niet aan nutteloos shoppen doet.

De economie
Ja, maar de economie dan? Ik denk dat de economie juist geholpen wordt door consuminderen. Een economie wordt niet perse gezonder van knaken die rollen. Economie is een organisch begrip dat zich kan aanpassen. Wanneer we massaal niets meer zouden kopen betekent dat inderdaad de doodsteek voor de economie zoals we hem nu kennen. Een economie die ik persoonlijk kan missen als kiespijn. Er zal een ander soort economie ontstaan.

Creatief en sociaal
Je gaat voor creatieve oplossingen en klopt nog eens aan bij de buren om iets te lenen. Ik denk dat niemand slechter wordt van een portie extra creativiteit en contact.

Zennnnn
Deze is misschien minder voor de hand liggend, maar eigenlijk een van de belangrijkste. Wanneer je besluit niets te komen, valt er een hoop stress van je af. Je hebt minder de behoefte om je te meten aan anderen aan de hand van nieuwe gadgets. Keuzestress wordt enorm verkleind. De constante honger om iets te kopen (ja, ook ik heb daar last van) verminderd en kan zelfs helemaal wegebben. Je raakt verlost van de angst om goede koopjes te missen.

Minder spullen
Niets kopen verkleind bovendien de kans dat je huis langzaam dichtslibt met spullen. De kans dat je op een dag wakker wordt en denkt: we moeten toch echt een groter huis kopen (met de nodige financiƫle gevolgen) zal hoogstwaarschijnlijk weg blijven.

Tevreden
Het is een enorme les in tevredenheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.


Pfoe, het is langer geworden dan ik dacht. Ik wil alleen nog toevoegen dat je van mij lekker mag kopen wat je wilt, maar dat dit de redenen zijn voor mij persoonlijk om niets te kopen.

6 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dit hebt uitgeschreven, zet me toch wel aan het denken over mijn eigen consumptiegedrag.
  Net als de documentaire 'Overal spullen' die ik deze week zag; ken je die? Ik heb de terugkijklink als URL bij deze reactie ingevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, goede documentaire, ik had hem al eens ge-embed op de blog:
  http://eenvoudigwit.blogspot.com/2012/01/overal-spullen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog heb je! En wat maak je mooie dingen! Ik ga je volgen want inspiratie kun je nooit te veel krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen